Home

Algemeen

In 2022 is het nieuwe college aan de slag gegaan met het bestuursakkoord “Samen werken aan de toekomst”. Met open oog voor wat er om ons heen gebeurt en de onzekerheden die er zijn.

In februari werden we geconfronteerd met de Russische inval in Oekraïne. Dit verstoorde de relatieve vrede op ons continent. Met verschrikkelijke gevolgen voor de inwoners van Oekraïne. Op een andere schaal raakt het ook ons. De inflatie bereikte een recordhoogte en de energieprijzen stegen enorm. Veel Edese inwoners boden een helpende hand toen als gevolg van de oorlog in Oekraïne een grote vluchtelingenstroom op gang kwam.
Op een heel ander vlak, namelijk in de bouwsector leidde het schrappen van de bouwvrijstelling stikstof in combinatie met gestegen kosten voor grondstoffen en energie tot vertraging in woningbouwprojecten, terwijl de vraag naar (betaalbare) woningen groter is dan ooit.

Onze gemeente bestaat uit veel natuur en aantrekkelijke landschappen met een rijke historie. Met de in het voorjaar van 2022 vastgestelde omgevingsvisie Ede 2040 laten we zien dat de opgaven rondom energie, volkshuisvesting, klimaat, landbouw en natuurversterking nauw met elkaar zijn verweven. Vanuit herstel van het natuurlijke systeem en met oog voor ieders belang maken we het landelijk gebied klaar voor de toekomst.

Voor de korte termijn staat de gemeente Ede er financieel goed voor. Er is echter nog steeds veel onduidelijkheid over wat er over een paar jaar gaat gebeuren. Het kabinet werkt aan een andere financieringssystematiek. In 2026 moet het nieuwe stelsel in werking treden. Er wacht gemeenten een forse terugval in inkomsten. Het gemeentefonds, waar een groot deel van al het geld vandaan komt, wordt vanaf 2026 aanzienlijk kleiner.

Rekening houdend met de voor- en nadelen en de voorgestelde resultaatbestemming resteert een voordeel van € 4,6 miljoen op een begrotingstotaal van € 450 miljoen.

Leon Meijer
Wethouder Financiën

Deze pagina is gebouwd op 05/30/2023 10:55:04 met de export van 05/24/2023 08:49:11