Economie, Arbeidsmarkt en Mobiliteit

Productgroep Uitgifte bedrijfslocaties

Subdoel

Huisvesten van bedrijven op Edese werklocaties en (naar behoefte) ontwikkeling van nieuwe locaties.

Prestaties

  • Aantrekken van (nieuwe) foodbedrijven in Ede, onder andere door verkoop van kavels op het Food & Businesspark.

  • Aantrekken van (nieuwe) foodbedrijven in Ede, door huisvesting op het Food Innovation District.

  • Concrete projecten ter revitalisering (verbetering) van bestaande werklocaties: investeren in kwaliteit, duurzaamheid en samenwerking tussen bedrijven (parkmanagement).

  • Bijtijds realiseren van nieuwe werklocaties, conform de Omgevingsvisie Ede (vaststelling 2022) en inspelend op behoeftes. Nieuwe locaties moeten bovendien passen in de regionale afspraken.

  • Verkennen mogelijkheden en noodzaak voor uitbreiding Harskamp.

Uitgifte van bedrijventerrein is in 2022 achtergebleven bij de verwachtingen. Meerdere factoren spelen daarbij een rol. Het ligt niet zozeer aan gebrek aan belangstelling voor locaties als Food & Businesspark en Food Innovation District (op WFC). Ten eerste is er sprake van 'netcongestie'. Het elektriciteitsnet in Nederland is op veel plekken overbelast. Bedrijven die grond (willen) kopen, verkeren daardoor in onzekerheid wanneer zij op het net kunnen worden aangesloten. Op het Food Innovation District speelt daarnaast een rol dat de daadwerkelijke realisatie van de eerste fase langer dan verwacht op zich laat wachten. Dat heeft te maken met meerdere factoren, waaronder RO-procedures en het voorkomen van te grote ontwikkelrisico's. Daar komt bij dat dergelijke investeringsbeslissingen van bedrijven veel tijd kosten (voor grote bedrijven zelfs meerdere jaren). Door al deze factoren wordt een lange adem gevraagd bij de ontwikkeling van deze strategische locatie in Ede. De animo voor het Food Innovation District is onverminderd groot, zowel van start-ups als grotere bedrijven.

Deze pagina is gebouwd op 05/30/2023 10:55:04 met de export van 05/24/2023 08:49:11