Grondbeleid is geen doel op zich, maar faciliteert de behoefte van particulieren en bedrijven om in Ede prettig en aantrekkelijk te wonen, te werken en te recreëren. De Omgevingsvisie Ede 2040 en het Bestuursakkoord geven de richting voor de behoefte aan gebiedsontwikkelingen in de grondbedrijfsprojecten.
De gemeente hanteert een situationeel grondbeleid. De koers is gewijzigd van een voorzichtig, risico verlagend beleid naar een koers die de grote maatschappelijke opgaven centraal stelt. Waar het beleid in het verleden een risicomijdend karakter kende, kan de gemeente er in het huidige beleid voor kiezen een risicovoller beleid te voeren. We interveniëren op de grondmarkt om de maatschappelijke doelstellingen na te streven.
De productie laten we deels aan de markt over, maar ook zetten we het gemeentelijk grondbedrijf in om tot de benodigde productie te komen.
We nemen als gemeente initiatief om de planvoorbereiding te versnellen en plannen economisch uitvoerbaar te krijgen. Het planproces voor gebiedsontwikkeling neemt gemiddeld minimaal 7 jaar in beslag. De komende twee tot drie jaar loopt de productie van de woningen naar verwachting nog goed door, conform de aannames in het MPG. Versnelling dáárop is niet mogelijk, vanwege doorlooptijden van procedures. In de jaren daarna is minder (harde) plancapaciteit beschikbaar en het gevolg daarvan is dat een dip gaat ontstaan in de woningbouwproductie in de periode 2025-2030. Om deze dip in de productie (zoveel mogelijk) te voorkomen, starten we nu met de planontwikkeling van woningbouwlocaties waar over 5-10 jaar daadwerkelijk woningen gebouwd kunnen worden. Kernhem-Noord is daar een goed voorbeeld van. Om deze plannen/locaties tijdig te kunnen opstarten is initiatief en regie nodig vanuit de gemeente.