Het jaar 2022 kenmerkt zich door grote economische fluctuaties. Fors stijgende prijzen zorgen voor een dalend consumenten vertrouwen. Hypotheekrentes stegen, waardoor prijzen op de woningmarkt snel stabiliseerden en zelfs ook daalden. Ook namen onzekerheden voor de uitvoering toe. Zo moest worden geanticipeerd op het Didam-arrest, dat zorgt voor langere doorlooptijden en complexer wordende procedures. Ook de problemen rondom het energienetwerk (netwerk congestie) maken dat verkopen (vooralsnog) niet worden gerealiseerd. Stikstofproblematiek geeft bovendien risico’s op de uitvoerbaarheid van plannen.
Een stijgende hypotheekrente zet financierbaarheid van woningen onder druk. Hierdoor zagen we in het najaar van 2022 een snel afkoelende woningmarkt. Dit wordt zichtbaar in de terugloop van uitgifte van grondposities. Meerdere ontwikkelaars hebben in de laatste maanden van 2022 aangegeven toch niet grond te willen afnemen. In meerdere projecten is de regel van 70% voorverkoop een voorwaarde voor de verkoop en levering van gronden. De verwachte opbrengsten schuiven in dit geval dan ook door naar 2023. Over 2022 werd verwacht voor 475 woningen grond te leveren (MPG 2022), er zijn er 331 gerealiseerd (dit is 30% minder dan verwacht). Met name op de Kazerneterreinen is de productie achtergebleven.
Voor de twee grote kavels op BT De Klomp waarvan de verwachting of hoop was dat ze nog in 2022 geleverd zouden worden is dit uiteindelijk niet geleverd. In 2022 is 0,3 hectare aan bedrijfsgrond door de gemeente verkocht op de grondontwikkeling Kievitsmeent - West. Dit is slechts 5% van de oorspronkelijke verwachting voor de bedrijventerreinen van 5,6 hectare voor 2022 en wordt voornamelijk verklaard door de eerder benoemde netcongestie. Bedrijven die grond (willen) kopen, verkeren in onzekerheid over wanneer zij op het net kunnen worden aangesloten.
De stijgende marktrente en prognoses zorgt ervoor dat de financiering van toekomstige investeringen duurder wordt. Bij herfinanciering van de gemeentelijke leningenportefeuille nemen de rentelasten de komende jaren naar verwachting toe. Door de eerder benoemde economische fluctuaties, maar bijvoorbeeld ook de invloed van toekomstige rijksbijdragen, zijn liquiditeitsprognoses momenteel onzeker.